PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu

PARTNER SERWISU

Ryby coraz droższe, spożycie spada. Jak temu zaradzić? (analiza)

Ryby coraz droższe, spożycie spada. Jak temu zaradzić? (analiza) fot. shutterstock
0 0

2017 rok nie przyniósł spodziewanego przełomu w postaci większego spożycia ryb w Polsce. Choć Polacy wydają coraz więcej na zakup ryb i ich przetworów, główną przyczyną takiego stanu rzeczy są rosnące ceny surowca.

Jak podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej przeciętne spożycie ryb i owoców morza w Polsce wyniosło w 2017 r. 12,48 kg na mieszkańca wobec 13,11 kg w 2016 r. Dla pełnego obrazu sytuacji warto jednak zauważyć, że spożycie za ubiegły rok powróciło do poziomu z 2015 r. kiedy to wyniosło 12,4 kg. Dane GUS pokazują bowiem, że spożycie ryb w Polsce od dekady utrzymuje się w przedziale 11,5-13 kg na mieszkańca rocznie. Tak więc tym razem wahadło, niejako planowo, przechyliło się w dół, co nie zmienia faktu, że do optymizmu w branży daleko.

W przypadku konkretnych gatunków ryb w 2017 r. najbardziej, bo o ponad jedną czwartą, ograniczono konsumpcję łososi – do 0,65 kg na mieszkańca, co można wiązać z utrzymującymi się na wysokim poziomie od 2016 roku cenami tej ryby. Także w 2017 r. łososie wędzone i świeże filety podrożały najbardziej spośród wszystkich produktów rybnych, których ceny są monitorowane przez GUS, tj. odpowiednio o 20,5 i 14,8 proc.

Spadek spożycia w 2017 r. (o 15,2 proc.) zanotowano także w przypadku dorszy – do 0,89 kg. Wyraźnie zwiększyło się za to spożycie makreli (o 32,1 proc.) do 1,07 kg, a także morszczuków (o 15 proc.) do 0,46 kg. W strukturze konsumpcji, podobnie jak w latach poprzednich, dominowały śledzie (2,67 kg/mieszkańca, spadek o 4,8 proc.) oraz mintaje (2,60 kg/mieszkańca, spadek o 1,1 proc.).

Produkcja i eksport na niewielkim plusie, zyski na minusie

W 2017 r. produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w dużych zakładach przemysłu rybnego wyniosła ok. 443 tys. t i była o 1,1 proc. mniejsza niż w roku poprzednim. Zmniejszono przede wszystkim produkcję ryb wędzonych, w tym wędzonych łososi. Nie zmieniły się za to wielkości produkcji ryb mrożonych, mrożonych filetów rybnych oraz mrożonego mięsa z ryb. Wzrosła z kolei produkcja filetów rybnych świeżych i chłodzonych, a także filetów solonych.

Produkcja wyrobów wysokoprzetworzonych (konserw, prezerw, marynat, wyrobów garmażeryjnych i pozostałych przetworów) zwiększyła się w 2017 r. o 2 proc. do 228,5 tys. ton. Największy udział (tj. 35,6 proc.) miały w niej marynaty. Podstawowym gatunkiem wykorzystywanym w przetwórstwie pogłębionym były tradycyjnie śledzie. Największy wzrost produkcji w tej grupie produktów odnotowano natomiast w przypadku makreli. a najbardziej ograniczono produkcję przetworów z łososi.

NASTĘPNA STRONA

POLECANE

KOMENTARZE: (2)

+ DODAJ KOMENTARZ

baraja 15-04-2018, 19:18:

Rybę opłaca się obecnie zjeść wyłącznie w restauracji czy barze. Kto mi wytłumaczy ten fenomen?

elka 13-04-2018, 10:17:

Ryby są bardzo drogie. Dziś dużo ryb jadają tylko ci, który mają w swojej rodzinie aktywnego wędkarza.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.