PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu

PARTNER SERWISU

Ryby coraz droższe, spożycie spada. Jak temu zaradzić? (analiza)

0 0

2017 rok nie przyniósł spodziewanego przełomu w postaci większego spożycia ryb w Polsce. Choć Polacy wydają coraz więcej na zakup ryb i ich przetworów, główną przyczyną takiego stanu rzeczy są rosnące ceny surowca.

Jak podaje IERiGŻ w 2017 r. zwiększyły się obroty handlu zagranicznego rybami, owocami morza oraz ich przetworami, ale tempo wzrostu było w porównaniu z latami poprzednimi relatywnie niewielkie. Wyjątek stanowiła tylko wartość eksportu, która wzrosła zdecydowanie bardziej niż jego wolumen pod wpływem wysokich cen uzyskiwanych ze sprzedaży wędzonych łososi i pstrągów.

Pogorszyła się sytuacja ekonomiczno-finansowa sektora przetwórstwa ryb. W okresie trzech kwartałów 2017 r. duże zakłady osiągnęły zysk netto w wysokości 69,8 mln zł wobec 94,6 mln zł zysku odnotowanego rok wcześniej. W ocenie IERiGŻ było to między innymi wynikiem wzrostu kosztów materiałowo-surowcowych (o 11,9 proc. do 5,81 mld zł). Przychody ogółem zwiększyły się o 15,4 proc. do 8,52 mld zł, w tym ze sprzedaży produktów o 16,8 proc. do 7,3 mld zł.

Kupujemy drożej

W I półroczu 2017 r. średnie wydatki gospodarstw domowych na zakup produktów rybnych wyniosły 49,92 zł/osobę i były o 2,5 proc. wyższe niż w analogicznym okresie roku poprzedniego (48,72 zł) oraz o 7,5 proc. wyższe niż w 2015 r. (46,19 zł). Warto zauważyć, że w 2017 r. ceny detaliczne ryb, owoców morza oraz ich przetworów, w porównaniu z rokiem poprzednim, wzrosły przeciętnie o 3,4 proc. Wzrost cen detalicznych produktów rybnych w 2017 r. był o 0,8 pkt. proc. niższy od wzrostu cen żywności i napojów bezalkoholowych i o 1,3 pkt. proc. niższy niż głównego substytutu, jakim jest mięso i jego przetwory.

W 2017 r. najbardziej podrożały ryby i owoce morza suszone, wędzone lub solone (o 6,4 proc.) oraz ryby świeże i chłodzone (o 4,4 proc.). Ceny pozostałych grup produktów rybnych wzrosły o 0,8-2,4 proc. Spośród produktów rybnych, których ceny są monitorowane przez GUS, podrożały przede wszystkim wędzone łososie (o 20,5 proc. do 10,18 zł/100 g), świeże filety z łososi (o 14,8 proc. do 58,79 zł/kg), mrożone krewetki (o 8,4 proc. do 32,91 zł/500 g) i filety ze śledzi (o 7,1 proc. do 16,55 zł/kg). Spadek cen odnotowano tylko w przypadku konserwowanych tuńczyków (o 0,7 proc. do 5,60 zł/170 g.).

Dominujące znaczenie w wydatkach gospodarstw domowych miała grupa pozostałych przetworów z ryb i owoców morza z udziałem 36,4 proc. Na ryby suszone, wędzone i solone przeznaczano 22,8 proc. wydatków ogółem, a na ryby mrożone 21,8 proc. Udział wydatków na owoce morza świeże, chłodzone lub mrożone był niewielki i wynosił 2 procent.

POPRZEDNIA STRONA NASTĘPNA STRONA

POLECANE

KOMENTARZE: (2)

+ DODAJ KOMENTARZ

baraja 15-04-2018, 19:18:

Rybę opłaca się obecnie zjeść wyłącznie w restauracji czy barze. Kto mi wytłumaczy ten fenomen?

elka 13-04-2018, 10:17:

Ryby są bardzo drogie. Dziś dużo ryb jadają tylko ci, który mają w swojej rodzinie aktywnego wędkarza.