PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu

Snails Garden: Stawiamy na Slow Tourism

Snails Garden: Stawiamy na Slow Tourism Grzegorz Skalmowski oraz Mariola Piłat-Skalmowska, fot. PTWP
Zdjęcie numer 1 - galeria: Snails Garden: Stawiamy na Slow Tourism Zdjęcie numer 2 - galeria: Snails Garden: Stawiamy na Slow Tourism Zdjęcie numer 3 - galeria: Snails Garden: Stawiamy na Slow Tourism
0 0

- Nikt nie spodziewa się, że wszyscy Polacy będą jadali ślimaki, bo nigdzie na świecie tak nie ma. Nasze działania są teraz skierowane na turystę z całego świata, któremu chcemy pokazać nasze walory i zaskoczyć smakiem Warmii, Mazur oraz Powiśla, do których zaliczamy także ślimaki - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Grzegorz Skalmowski, właściciel P.P.H.U Eko Snails Garden & Bistro Ślimaka.

Grzegorz Skalmowski przypomina, że firma Snails Garden zaczęła swoją drogę od eksportu żywych ślimaków do Hiszpanii.

- Przez 15 lat nabyliśmy doświadczenia zmieniając technologię hodowli ślimaków na warunki polskie, wypracowując odpowiednią linie genetyczną i dostosowując stado podstawowe ślimaków hodowlanych pod wymogi rynku hiszpańskiego i włoskiego. Od dwóch lat na terenie gospodarstwa rolnego działa rodzinna przetwórnia, która na Warmii i Mazurach jest jedyną zajmującą się ubojem i przetwórstwem ślimaków oraz ekskluzywnego kawioru białego z jaj ślimaka. To pozwoliło nam wejść na rynek polski, na którym w tej chwili się skupiamy - mówi.

Zainspirowani i pozytywnym odzewem od polskiej gastronomii, właściciele Snails Garden postanowili napisać książkę. W tym celu zaprosili do udziału 64 mistrzów kuchni polskiej.

- Każdy miał za zadanie stworzyć własną niepowtarzalną recepturę na bazie mazurskich ślimaków. Tak powstała jedyna w swoim rodzaju książka kulinarna z autorskimi przepisami mistrzów kuchni: Top Chef, MasterChef i Hell's Kitchen, a także szefów uznanych restauracji i hoteli z całej Polski. W książce znajdziemy np.: gęsinę ze ślimakami, czy też kawior biały w wydaniu z ekskluzywnymi drinkami. Każdy szef opisał własną historie kulinarną. To swoista encyklopedia, nie tylko sama książka z recepturami - mówi Skalmowski.

Książka kucharska została dostrzeżona przez organizację Gourmand World Cookbook Awards, która od roku 1995 organizuje konkursy na najlepszy telewizyjny program kulinarny i książkę.

- Nasza wspólna pozycja „Ślimaka Kulinarna Podróż – o tym, co zapomniane, a przypomni warte” pokonała w finale takie kraje, jak Kanada, Norwegia i Szwecja. Polska książka ze ślimakami stała się najlepszą pozycją na świecie w kategorii mięso. Taka sytuacja nie zdarza się codziennie, tym bardziej, że dla naszych przodków dania ze ślimaka były codziennością i uważano je w kuchni staropolskiej za pokarm postny. Zostały opisane np. w „Compendium ferculorum” i „Modzie bardzo dobrej smażenia różnych konfektów” - książkach kucharskich z czasów Jana Sobieskiego.  Ta książka tworzy nową historię kulinarną i czas najwyższy aby wszyscy zdali sobie z tego sprawę - dodaje Skalmowski.

NASTĘPNA STRONA

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!