PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu

PARTNER SERWISU

Dyrektor PPL Koral: jedzenie lodów zimą jest zdrowsze niż latem

Dyrektor PPL Koral: jedzenie lodów zimą jest zdrowsze niż latem fot. PPL Koral
0 0

Jedzenie lodów zimą jest zdrowsze niż latem, hartuje organizm, wzmacnia układ odpornościowy, a ryzyko infekcji gardła jest mniejsze niż latem. Wykonane z naturalnych składników i prawdziwych owoców lody dostarczają witamin, których brakuje podczas chłodnych miesięcy zimowych – mówi w wywiadzie dla serwisu portalspozywczy.pl Piotr Gąsiorowski, dyrektor marketingu PPL Koral, właściciela marki Bracia Koral - Lody Jak Dawniej.

Producenci lodów wciąż dwoją się i troją myśląc o tym, jak ograniczyć sezonowość kategorii lodów, a jednym z pomysłów jest rozszerzanie świadomości na temat pozytywnych aspektów spożywania lodów w zimie.

- Z jedzeniem lodów zimą jest podobnie jak ze spacerami w chłodne dni. Wędrówki hartują organizm, a chłodne przekąski spożywane podczas niskich temperatur wzmacniają układ odpornościowy - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Piotr Gąsiorowski.

- Kiedy jemy lody latem, temperatura powietrza jest zazwyczaj wysoka, wynosi ok 25 st. C. Lody do najcieplejszych przekąsek nie należą, dlatego różnica temperatur jest duża. Zdarza się, że smakosze lodów doprowadzają wtedy swoje gardło do wychłodzenia. W łatwy sposób mogą uszkodzić śluzówkę, co w połączeniu z dolegliwościami gardła prowadzi do rozwoju wirusów. Nie powinien zatem dziwić fakt, że tak często łapiemy latem anginę - dodaje.

- Z tego punktu widzenia, lekarze nie zrażają do pochłaniania lodów zimą, bo temperatura w pomieszczeniach, w których je spożywamy, jest zazwyczaj niższa niż w upalne letnie dni. Zmniejsza się więc ryzyko infekcji gardła – mówi również dyrektor PPL Koral. 

- Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że lody są niskokaloryczną przekąską i tak naprawdę warto jeść je także zimą, gdyż różnica temperatur pomiędzy otoczeniem, a gardłem jest wtedy stosunkowo najmniejsza – wskazuje.

Piotr Gąsiorowski podkreśla też, że dodatkowo warto sobie również zdać sprawę z tego, że wykonane z naturalnych składników i prawdziwych owoców lody w zimie dostarczają witamin, których brakuje podczas chłodnych miesięcy.

- Z tego powodu sprawdzą się owocowe sorbety - wskazuje.

Mówi też, że od kilku lat w Polsce obserwuje się także stały, zwiększony popyt na lody, ale wciąż nam daleko do największych światowych rynków. Polacy zjadają rocznie niewiele ponad 4 litry lodów, zaś w chłodnej Skandynawii spożywają ich około trzy razy więcej, a Finowie są jednymi z największych w Europie konsumentów lodów. Najwięcej lodów sprzedaje się w USA oraz Australii.

Polacy konsumują stosunkowo mało lodów, bo tylko ok. 4 litrów na głowę, podczas gdy np. w USA to ponad 20 litrów, a w Szwecji około 12 litrów, więc potencjał do rozwoju tego rynku w Polsce jest duży, a wydatki Polaków na lody rosną z roku na rok.

NASTĘPNA STRONA

POLECANE

KOMENTARZE: (5)

+ DODAJ KOMENTARZ

daesh 09-01-2018, 13:51:

z uwagi na obniżoną temperaturę otoczenia, jedząc lody zimą organizm jest mniej narażony na wyziebienie niż jedząc lody w 30-stopniowym upale. Zanim krytyka faktycznie niektórych farmazonów, to zalecam to akurat samemu sprawdzić w sezonie zimowych. Od lodów zimą się nie zachoruje.

aaaroon 20-12-2017, 11:38:

dobry text pana dyrektora- moze niech zrobią cieple lody to bedzie hit w zimie- i najważniejsze- naturalne lody to oni chyba ich jeszcze nie zrobili

Polish First! 19-12-2017, 11:17:

Ubawiłem się setnie czytając intelektualne wypociny pana dyrektora hahaha.. już wiem, że lody to przekąska, no i że w zimie lepsze od tych w lecie. Jakby jeszcze wspomniał o konserwantach dodawanych do lodów, dzięki którym są jeszcze zdrowsze to mamy komplet :) Tylko wprowadzić obowiązek jedzenia lodów codziennie i Koral będzie super producentem lodów. Dalej największym w Polsce jak twierdzą na swojej stronie. P.S. Jak widać z enuncjacji p.Gąsiorowskiego Koral nadal nie ma pomysłu na martwy sezon. Pozostało wciskanie kitu.