PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu

PARTNER SERWISU

Produkcja czekolady i wyrobów w 2017 roku prawie bez zmian

Produkcja czekolady i wyrobów w 2017 roku prawie bez zmian fot. Shutterstock
0 0

Produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych w 2017 roku była o  0,1 proc. niższa niż w roku 2016. W grudniu w ujęciu rocznym produkcja ta spadła o 3,9 proc., zaś w ujęciu miesięcznym spadek wyniósł 17 proc. - wynika z danych GUS i wyliczeń serwisu portalspozywczy.pl.

Z danych GUS i wyliczeń serwisu portalspozywczy.pl wynika, że w grudniu 2017 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych spadła wobec grudnia 2016 roku o 3,9 proc. do 33,3 tys. ton.

Z wyliczeń serwisu portalspozywczy.pl na podstawie danych GUS wynika też, że w ujęciu miesięcznym produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych w grudniu 2017 roku spadła wobec listopada 2017 roku o 17 proc.

W okresie styczeń-grudzień 2017 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych spadła o 0,1 proc. wobec takiego samego okresu 2016 roku i wyniosła łącznie 399 tys. ton.

Z danych GUS i wyliczeń serwisu portalspozywczy.pl wynika także, że produkcja samej czekolady (łącznie z czekoladą białą) wyniosła w grudniu 18,9 tys. ton i była niższa o 9,4 proc. niż rok wcześniej, a wobec listopada 2017 roku spadła o 19,9 proc.

Z danych GUS wynika też, że w okresie styczeń-grudzień 2017 roku produkcja samej czekolady wzrosła rok do roku o 0,3 proc. i wyniosła 247 tys. ton.

Z danych GUS wynika również, że produkcja cukierków czekoladowanych w grudniu w ujęciu rocznym wzrosła o 3,9 proc. do 5,5 tys. ton, zaś w ujęciu miesięcznym – wobec listopada 2017 r. – spadła o 19,1 proc.

W ciągu 12 miesięcy 2017 roku produkcja cukierków czekoladowanych wzrosła natomiast o 8,6 proc. w ujęciu rocznym i wyniosła 59,8 tys. ton.

W całym 2016 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wzrosła o 4,2 proc. wobec roku 2015 do 400 tys. ton. Z kolei produkcja czekolady (łącznie z białą) wzrosła w 2016 roku o 6,6 proc. do 247 tys. ton, a produkcja cukierków czekoladowanych spadła o 8,9 proc. do 55,1 tys. ton.

Dla porównania w 2015 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wyniosła 384 tys. ton, czyli o 2,4 proc. więcej niż w 2014 roku. Produkcja czekolady w 2015 roku wyniosła 232 tys. ton i była o 1,3 proc. wyższa niż w 2014 roku, a produkcja cukierków czekoladowanych wzrosła wtedy o 8,1 proc. do 60,4 tys. ton.

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!