PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu

PARTNER SERWISU

Rzemieślnicze cukiernie coraz popularniejsze

Rzemieślnicze cukiernie coraz popularniejsze fot. materiały prasowe
0 0

Z roku na rok rośnie świadomość Polaków jako konsumentów. Coraz chętniej wybieramy produkty wytwarzane metodami rzemieślniczymi zamiast tych produkowanych masowo. Taki trend widoczny jest między innymi w branży cukierniczej.

Jak podaje pracownia cukiernicza Słodki Muffin, produkty wytwarzane rzemieślniczo to przede wszystkim przywiązywanie wagi do jakości używanych w produkcji składników, co przekłada się na wysoką jakość produktu końcowego. Właściciele takich cukierni zazwyczaj mają swoich sprawdzonych dostawców, którzy od lat dostarczają świeże składniki.

Do charakterystycznych cech firm rzemieślniczych należy zaliczyć także niewielką w porównaniu do innych skalę produkcji. – Mała skala produkcji potrafi być zaletą, ponieważ dzięki niej możliwe jest eksperymentowanie i próbowanie nowych rozwiązań z minimalnym ryzykiem dla biznesu. Dzisiaj, kiedy wiele produkujących masowo firm chwali się „tradycyjnymi recepturami”, to właśnie współcześni rzemieślnicy dzięki wysokiej wiedzy są źródłem innowacji i początkiem wielu rynkowych trendów – mówi Urszula Stępniak, właścicielka pracowni cukierniczej Słodki Muffin.

Do charakterystycznych cech cukierni rzemieślniczych należy zaliczyć także indywidualne podejście do klienta. W przypadku produkcji rzemieślniczej, przed stworzeniem wypieku trwają długie rozmowy z klientem, aby poznać jego potrzeby i preferencje. – Tym, co odróżnia pracownię cukierniczą od tzw. „sieciówek”, jest współpraca z klientem na każdym etapie tworzenia. Wówczas możliwa jest pełna personalizacja zamówienia, zarówno pod względem wyglądu, jak i składu. Przygotowanie słodkości rozpoczyna się od spotkania z klientem i wysłuchania jego potrzeb. Dzięki temu można poznać jego upodobania. Dopiero po takiej dyskusji, gdy znane są już gusta, pracownia przystępuje do realizacji wymarzonego wypieku. Dzięki temu w procesie tworzenia możemy połączyć ze sobą smaki idealnie odpowiadające gustom zamawiającego, a także nadać unikatowy kształt i formę słodkościom – wyjaśnia Urszula Stępniak ze Słodkiego Muffina.

Do Polski coraz częściej docierają zagraniczne trendy, jak np. Quilling Cake, używanie do dekoracji formowanych z masy cukrowej sukulentów czy też kształtowanie tortu w różnorodne formy geometryczne. Obecnie klienci chętnie zamawiają także wypieki w kształcie liczb. Takie słodkości są przełożone warstwą kremu a na wierzchu dekorowane są owocami lub kwiatami. Rodzimi cukiernicy nie spoczywają na laurach i stale poszukują nowych, ciekawych inspiracji. Dzięki uważnej obserwacji światowych nowinek mogą oni zaskoczyć swoich klientów, wychodząc naprzeciw ich oczekiwaniom.

Rzemieślnicze cukiernie cieszą się coraz większym zainteresowaniem wśród Polaków. Klientów przyciągają przede wszystkim: mała skala produkcji, stosowanie lepszych jakościowo składników, innowacyjność, a także indywidualne podejście do każdego zamówienia.

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!