PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu

PARTNER SERWISU

Zmiany klimatyczne spowodują spadek produkcji czekolady

Zmiany klimatyczne spowodują spadek produkcji czekolady fot. shutterstock
0 0

- Zmiany klimatyczne mogą sprawić, że w ciągu zaledwie trzech dekad na świecie spadnie produkcja czekolady - pisze Interia.pl

- Uważa się, że jeżeli średnia globalna temperatura wzrośnie zaledwie o 2,1oC, co ma nastąpić do 2050 r., ilość wytwarzanej czekolady ulegnie drastycznej redukcji. To wynik faktu, że rośliny kakaowca w Afryce Zachodniej znajdą się na skraju wyginięcia - a to właśnie stamtąd pochodzi większość światowych zasobów czekolady - czytamy w artykule.

Jak podaje Interia.pl, to jednak nie wysokie temperatury są zagrożeniem dla roślin kakaowca, a przedłużająca się pora sucha.

- Przeprowadzone badania wykazały, że do 2050 r. ok. 90 proc. obecnych gruntów rolnych stanie się nieodpowiednia do ich uprawy. Najlepsze tereny do upraw tych roślin będą na wyższych wysokościach - kakaowce najkorzystniej będą rosnąć na wysokościach ok. 450-500 m n.p.m. Jeżeli średnie globalne temperatury będą nadal rosnąć, to wysokości te będą systematycznie rosnąć, a najlepsze obszary do hodowli kurczyć się - informuje Interia.pl

Czytaj więcej na Interia.pl

POLECANE

KOMENTARZE: (1)

+ DODAJ KOMENTARZ

daesh 09-01-2018, 08:29:

nasa jedzie nas równo - to oś ziemska się przesunęła stąd Polska jest poddana wiekszemu promieniowaniu słonecznemu a lodowce już nie są położone tak centralnie, mamy też przesuniete zimy - ale coś trzeba wymyślić żeby pobierać opłaty klimatyczne