PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Comarch - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu www.nagel-group.com - partner portalu sniezka - partner portalu

PARTNER SERWISU

ZPC Bałtyk wprowadza nową generację słodyczy kawowych

ZPC Bałtyk wprowadza nową generację słodyczy kawowych fot. materiały prasowe
0 0

Fabryka Czekolady Bałtyk wprowadza na rynek nową generację słodyczy kawowych. Tworzą ją czekolada o smaku brandy i kawy, likworki kawowe oraz czekoladowe „ziarna kawy”.

- W tych słodyczach połączyliśmy historię z nowoczesnością. Nawiązaliśmy do bogatych tradycji Gdańska i jednocześnie stworzyliśmy zupełnie nowe smaki. Poprzez takie rozwiązania zapewniamy ciągłość tradycji oraz budujemy przyszłość naszej fabryki czekolady – mówi Konrad Mickiewicz, prezes ZPC Bałtyk. 

Nowe słodycze nawiązują do kilkusetletnich, kawowych tradycji Gdańska.

Gdańsk odegrał kluczową rolę w kawowo-czekoladowej historii kuchni polskiej. Chociaż kawa przywędrowała z południa, to właśnie Gdańsk stworzył w Polsce modę na spożywanie kawy. To tutaj na przełomie XVII i XVIII wieku powstały pierwsze kawiarnie, tzw. kafehauzy, w których oprócz kawy podawano także czekoladę. Następnie moda na kawowo-czekoladowe smaki „rozlała” się na cały kraj.

W tę historię sprzed wieków wpisuje się „Bałtyk”, który już na początku lat 70-tych, prawdopodobnie jako pierwsza firma w Polsce, rozpoczął produkcję likworków kawowych „Auto-Cafe”. Płynne nadzienie kawowe zamknięte w krystalicznej otoczce oblanej czekoladą przeznaczone było głównie dla kierowców, co podkreślał wizerunek kultowego Fiata 126p „malucha” na opakowaniu. W późniejszych latach wprowadzano kolejne kawowe smaki, wśród których najbardziej znane były czekolady kawowe oraz produkowane do dzisiaj pralinki „Fantazja Deserowa”, „Tesori Latte”, a także czekolada nadziewana „Whisky&Coffee”.

Obecnie Fabryka Czekolady Bałtyk przygotowała trzy kolejne produkty o różnych kompozycjach kawowych smaków. Jest to czekolada nadziewana „Brandy&Coffee”, likworki kawowe „Mokka” oraz czekoladowe „ziarna kawy” o nazwie „Kofito”.

Historia fabryki czekolady Bałtyk na Pomorzu sięga 1923 roku i nierozerwalnie wiąże się z Gdańskiem. Czekolady, cukierki, pralinki, lizaki, bombonierki, drażetki czy orzeszki – to wszystko powstaje w rodzimych, polskich zakładach Bałtyku w Gdańsku i we Włocławku. 

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!