PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu

Copa i Cogeca popierają apel o nieobcinanie budżetu UE

Copa i Cogeca popierają apel o nieobcinanie budżetu UE fot. Copa-Cogeca
0 0

Copa i Cogeca poparły dzisiejsze wydarzenie medialne zorganizowane przez polską Krajową Radę Izb Rolniczych (KRIR) na temat budżetu UE po 2020 r., dając wyraz poważnym obawom i sprzeciwiając się planowanym cięciom w unijnych wydatkach na rolnictwo.

Podczas wydarzenia prezes KRIR zdecydowanie przeciwstawił się planowanym na lata 2021-2027 cięciom w wydatkach na rolnictwo, twierdząc, że nie pozwolą one na osiągnięcie celów środowiskowych UE ani na zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego dla coraz większej liczby ludności.

Sekretarz generalny Copa i Cogeca Pekka Pesonen powiedział „Copa i Cogeca zdecydowanie odrzucają wszelkie propozycje obcięcia wydatków na WPR w przyszłym budżecie UE. Dochody rolników już wynoszą 40% średnich zarobków w UE, a w ciągu ostatnich czterech lat spadły o 20%. Cięcia budżetowe zagrażają nie tylko utrzymaniu rodzin rolniczych i znacznej części unijnych obszarów wiejskich, lecz również osiągnięciu celów środowiskowych i społecznych UE”.

Organizacje rolnicze i spółdzielcze z całej UE zjednoczyły się publikując deklaracje, jak Hiszpania czy Francja, która zaapelowała do prezydenta Macrona o przejęcie odpowiedzialności za zapewnienie odpowiedniego budżetu dla witalnych obszarów wiejskich.

W odpowiedzi na dążenie rządów Szwecji i Danii do wprowadzenia ograniczeń budżetowych po 2020 r., przewodniczący Duńskiej Rady ds. Rolnictwa i Żywności, Martin Merrild, wraz z przewodniczącym Szwedzkiego Związku Rolników, Palle Borgstromem, powiedzieli: „Nasi rolnicy mogą ponieść poważne straty gospodarcze ze względu na cięcia we wspólnej polityce rolnej (WPR), jeśli państwa członkowskie nie zgodzą się z zasadą „nowe fundusze na nowe inicjatywy” i koniecznością pokrycia deficytu budżetowego będącego skutkiem Brexitu. Potrzebujemy silnego budżetu na rolnictwo, by europejscy rolnicy mogli dostarczać naszym konsumentom żywność po przystępnych cenach, jednocześnie spełniając ambitne wymogi społeczne dotyczące sposobu produkcji żywności, związane ze środowiskiem, zmianami klimatu i dobrostanem zwierząt”.

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!