PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu www.nagel-group.com - partner portalu

PARTNER SERWISU

Prezes TÜV Rheinland Polska: Certyfikacja w branży spożywczej jest wszechobecna (wywiad)

Prezes TÜV Rheinland Polska: Certyfikacja w branży spożywczej jest wszechobecna (wywiad) Janusz Grabka, prezes TUV Rheinland
0 0

- Certyfikacja w branży spożywczej cieszy się dużym zainteresowaniem. Spełnienie wymagań standardów warunkuje możliwość wejście do łańcucha dostaw np. sieci handlowych, koncernów spożywczych, czy innych partnerów biznesowych, którzy uzależniają współpracę od posiadania przez dostawcę ważnych certyfikatów - mówi Janusz Grabka, prezes TUV Rheinland.

W jakich sektorach rynku spożywczego w Polsce zapewnienie bezpieczeństwa żywności wydaje się być największym problemem? Czy jest to jedynie produkcja tzw. wrażliwa, czyli mięso, ryby, mleko?

Rzeczywiście można się domyślać, że przetwórstwo takich wrażliwych i trudnych produktów jakimi są mięso, ryby, mleko, na które czyha cała masa zagrożeń, powinno być najtrudniejsze pod kątem zapewnienia bezpieczeństwa. I z pewnością tak jest. Jednak dane zawarte w raporcie o powiadomieniach w systemie RASFF w 2016 roku potwierdzają to założenie tylko częściowo. Często powiadomienia o ryzyku wystąpienia zagrożeń dla zdrowia konsumenta dotyczyły właśnie wymienionych produktów, ale nie one znajdują się na szczycie listy najczęściej zgłaszanych do RASFF. Najwięcej zgłoszeń dotyczyło bowiem owoców i warzyw oraz orzechów i nasion, natomiast pod względem kategorii zagrożeń najczęściej wymieniane były mikroorganizmy patogenne, mykotoksyny i pozostałości pestycydów.

Na podstawie obserwacji branży spożywczej, w trakcie prowadzonych przez naszą jednostkę audytów, mogę wysnuć wniosek, że sektor wspomnianych produktów wrażliwych od dawna jest bardzo skupiony na działaniach zapewniających bezpieczeństwo żywności. Te działania to m.in. inwestowanie w infrastrukturę, rozwój produktu, podnoszenie świadomości personelu, stąd też uzyskiwany standard zapewnienia bezpieczeństwa jest wysoki. Bywa jednak trudny do utrzymania, stąd pojawianie się ostrzeżeń. 

Z drugiej strony branża owocowo-warzywna wydaje się być łatwiejsza pod tym kątem, co mogło powodować uśpienie czujności, gdyż w rzeczywistości tutaj także wymagana jest duża staranność i zaangażowanie w dążeniu do zagwarantowania bezpieczeństwa. Dodatkowo trzeba pamiętać, że dużo towarów tego rodzaju pochodzi z krajów pozaeuropejskich, gdzie standardy produkcyjne mogą odbiegać od naszych wymagań.

Które podsektory branży spożywczej (firmy o jakiej specjalizacji) są najbardziej zainteresowane certyfikacją? Z czego to wynika? Czy można przewidywać, że to zainteresowanie w najbliższym czasie będzie rosło?

Certyfikacja w branży spożywczej cieszy się dużym zainteresowaniem. Spełnienie wymagań standardów warunkuje możliwość wejście do łańcucha dostaw np. sieci handlowych, koncernów spożywczych, czy innych partnerów biznesowych, którzy uzależniają współpracę od posiadania przez dostawcę ważnych certyfikatów.

NASTĘPNA STRONA

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!