PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu

PARTNER SERWISU

4 maja to Dzień Piekarza

4 maja to Dzień Piekarza fot. shutterstock
0 0

4 maja swoje święto obchodzą wszyscy piekarze. To dzięki nim możemy zajadać się pysznymi bułeczkami czy chrupiącym chlebem.

Jak informują eksperci firmy Mintel globalny rynek pieczywa ulega ciągłej transformacji, z naciskiem na oferowanie wyższej jakości produktów, które wpisują się w koncept czystej etykiety oraz oferują wzmocnione profile odżywcze. Konsumenci poszukują szczegółowych informacji na temat receptur produktów oraz ich pochodzenia.

Konsumpcja pieczywa w Polsce spada i to pomimo istotnego znaczenia pieczywa w naszej diecie. Jak mówi Artur Starek, prezes Stowarzyszenia Producentów Pieczywa, głównymi powodami ograniczania spożycia pieczywa jest dbanie o właściwą wagę ciała oraz przeświadczenie, iż pieczywo jest produktem wysoko przetworzonym.

– Bez względu na styl życia, zakładając, że nie mamy reakcji alergicznych, ważne jest, aby po chleb czy bułki sięgać często. Pieczywo dostarcza nam białka, witamin, węglowodanów i błonnika – zachęca prezes Stowarzyszenia Producentów Pieczywa.

Jak przyznaje, pomimo negatywnej dynamiki spożycia Polska to wciąż „chlebowy” kraj, a Polacy jedzą dużo pieczywa na tle innych krajów europejskich. – Polska jest 6. co do wielkości konsumpcji pieczywa krajem w Europie i odpowiada za 7% wolumenu zjadanego w Europie pieczywa – mówi serwisowi portalspozywczy.pl.

Piekarze to w okresie wczesnego średniowiecza, grupa książęcej, biskupiej ludności służebnej - ministeriales, która zajmowała się wyrabianiem i wypiekiem chleba oraz innego pieczywa.

Jak informuje Wikipedia pojawiają się w Polsce na pierwszych uposażeniach klasztorów, wymienieni w Przywileju tynieckim (1105) i w Bulli Gnieźnieńskiej (1136), gdzie występują razem z kucharzami i koniuchami jako ministeriales w opactwie w Łęczycy. Na służbie książęcej wędrowali razem z dworem, dlatego tak jak kucharzy i łagiewników, mieszkańcy osad mieli obowiązek ich gościć. Piekarze wymieniani w najstarszych dokumentach prawa magdeburskiego, razem z rzeźnikami i szewcami zakładali pierwsze, miejskie cechy branżowe w Polsce. W XV-wiecznym Poznaniu i Krakowie piekarze byli też hodowcami świń. Rady miejskie obu tych miast ograniczały piekarzom ich ilość do 12-16 sztuk.

Świadectwem ich istnienia są nazwy typu Piekary, którą nosi kilkanaście osad w Polsce, położonych w sąsiedztwie starych grodów.

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!