PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu

PARTNER SERWISU

IERiGŻ: Rynek rzepaku - raport

IERiGŻ: Rynek rzepaku - raport fot. shutterstock
0 0

Światowe zbiory rzepaku w sezonie 2017/18 wyniosą według styczniowej oceny Oil World 65,8 mln ton (o 0,5 mln ton więcej niż przed miesiącem) i będą o 2,3 mln ton większe niż w sezonie poprzednim - informuje IERiGŻ.

Zgodnie z raportem IERiGŻ, światowe zużycie rzepaku w bieżącym sezonie zwiększy się do 64,7 mln ton (o 1,6 mln ton), a jego globalne zapasy na koniec sezonu wzrosną do 7,7 mln ton (o 1,1 mln ton). Wskaźnik zapasów do zużycia wyniesie 11,9%, wobec 10,5% przed rokiem. Oil World ocenia, iż w sezonie 2017/18 (lipiec/czerwiec) średnie ceny nasion oleistych i produktów ich przerobu na rynku europejskim będą zbliżone do notowanych w sezonie poprzednim. Cena rzepaku może wyniesie średnio 424 USD/t (cif Hamburg) i być o 1% niższa niż w sezonie 2016/17. Cena oleju rzepakowego może wzrosnąć o 1% do 863 USD/t (fob ex-mill Holandia), a cena śruty rzepakowej może zmaleć o 3% do 220 USD/t (fob ex-mill Hamburg).

W styczniu 2018 r. przeciętna cena rzepaku na rynku europejskim wyniosła 426 USD/tonę i była o 0,2% wyższa niż grudniu 2017 r., a w porównaniu ze styczniem 2017 r. była o 4,5% niższa. Olej rzepakowy kosztował 848 USD/tonę i był o 3,5% tańszy niż przed miesiącem i o 7,5% tańszy niż przed rokiem. Za śrutę rzepakową płacono 241 USD/tonę, tj. o 11,6% więcej niż przed miesiącem i o tyle samo procent więcej niż przed rokiem.

Według notowań MRiRW, na rynku krajowym w grudniu 2017 r. zakłady tłuszczowe płaciły za rzepak 1631 zł/t, tj. o 0,8% więcej niż przed miesiącem, ale o 11,1% mniej niż w grudniu poprzedniego roku. Jednocześnie olej rzepakowy rafinowany niekonfekcjonowany sprzedawały po 3389 zł/t, tj. o 0,6% taniej niż przed miesiącem i 8,7% taniej niż przed rokiem, a śrutę rzepakową po 757 zł/t, tj. o 0,1% drożej niż przed miesiącem, ale o 8,8% taniej niż przed rokiem. W listopadzie 2017 r. duże i średnie zakłady przemysłu tłuszczowego (zatrudniające 50 i więcej osób stałej załogi i stanowiące trzon tego przemysłu) wyprodukowały 95,3 tys. ton surowego oleju rzepakowego, tj. o 14,5% mniej niż w poprzednim miesiącu i o 5,6% mniej niż w tym samym miesiącu przed rokiem. Od stycznia do listopada 2017 r. produkcja surowego oleju rzepakowego wyniosła 994,3 tys. ton i była o 0,5% większa niż w analogicznym okresie 2016 r., z tego rafinowano 747,3 tys. ton, tj. o 0,7% więcej. Produkcja oleju rzepakowego rafinowanego na cele jadalne zmniejszyła się o 3,1% do 424,9 tys. ton, a na cele techniczne zwiększyła się o 6,2% do 332,4 tys. ton. Produkcja margaryn wyniosła 311,8 tys. ton i była o 16,9% większa w relacji roku do roku.

Eksport nasion oleistych, olejów roślinnych i śrut oleistych w listopadzie 2017 r. był większy niż w poprzednim miesiącu. Mniejszy był tylko wywóz margaryn. Jednocześnie nastąpił wzrost importu śrut oleistych i margaryn, przy spadku przywozu nasion oleistych i olejów roślinnych. Od stycznia do listopada 2017 r. wywieziono: 466,0 tys. ton nasion oleistych (o 72% więcej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku), w tym 358,0 tys. ton rzepaku (o 61% więcej), 158,3 tys. ton olejów roślinnych (o 65% mniej), w tym 127,5 tys. ton oleju rzepakowego (o 70% mniej), 649,6 tys. ton śrut oleistych  (o 1% więcej), w tym 583,0 tys. ton śruty rzepakowej (o 4% mniej) i 119,3 tys. ton margaryn (o 1% więcej). Jednocześnie w tym samym okresie przywieziono: 2681,1 tys. ton śrut oleistych (o 3% więcej w relacji rok do roku), 676,3 tys. ton olejów roślinnych (o 16% więcej), w tym 152,1 tys. ton oleju rzepakowego (o 8% więcej), 797,9 tys. ton nasion oleistych (o 9% więcej), w tym 421,8 tys. ton rzepaku (18% mniej) oraz 87,5 tys. ton margaryn (o 14% więcej).

NASTĘPNA STRONA

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!