PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu

PARTNER SERWISU

Kasze – wartościowy składnik codziennej diety

Kasze – wartościowy składnik codziennej diety fot. materiały prasowe
0 0

Jedną z podstawowych grup spożywczych w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej zaraz po warzywach i owocach, są produkty zbożowe – wśród nich kasze.

Kasze nie tylko urozmaicą i wzbogacą jadłospis o różne smaki, ale także – jak podkreśla ekspert – dostarczą porcji wartościowych składników odżywczych: witamin i minerałów oraz cennego błonnika, który dając uczucie sytości, ułatwi nam przestrzegani zasad prawidłowego żywienia.

– Kasze to bardzo wartościowy element codziennej diety i źródło cennych składników odżywczych. Fakt, że osłonka ziarna nie jest usuwana podczas procesu ich przetwarzania powoduje, że mają one większą zawartość witamin z grupy B oraz składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, manganu czy cynku. W zależności od wybranego rodzaju kaszy dostarczymy do organizmu wielu cennych, zawartych w niej substancji – tłumaczy dr hab. Dariusz Włodarek z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie

– Kasza gryczana została uznana za produkt wartościowy pod względem odżywczym, ze względu na zawartość białka, polifenoli i substancji mineralnych. Jej 100g zapewni nam m. in. porcję fosforu, niezbędnego do utrzymania zdrowych kości i zębów, a także manganu. Istnieją też doniesienia o właściwościach przeciwutleniających gryki, w związku z zawartą w tym ziarnie rutyną i kwercetyną. Z kolei po kaszę jaglaną warto sięgnąć po treningu, dostarcza węglowodanów złożonych jak również białka, co korzystnie wpłynie na regenerację mięśni po wysiłku fizycznym. Natomiast kasza jęczmienna ma wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu – dodaje  dr hab. Dariusz Włodarek.

 

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!