PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Comarch - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu www.nagel-group.com - partner portalu sniezka - partner portalu

PARTNER SERWISU

Pieczywo najczęściej marnowanym produktem

Pieczywo najczęściej marnowanym produktem fot. shutterstock
0 0

Według danych Federacji Polskich Banków Żywności najczęściej marnowanym produktem w Polsce jest pieczywo – około 62 proc.

W Polsce, w przeciwieństwie do innych krajów Europy tj. Wielka Brytania, Francja, Niemcy czy Holandia, skala marnowania żywności jest największa w produkcji – blisko 6,6 mln ton odpadów żywnościowych. Na drugim miejscu plasują się gospodarstwa domowe – ponad 2 mln ton, a na trzecim miejscu sektor dystrybucji, w tym restauracje - 350 000 ton żywności.

Według danych Federacji Polskich Banków Żywności najczęściej marnowanym produktem w Polsce jest pieczywo – około 62 proc.

Zdaniem dr Joanny Gałązki, prowadzącej blog Offgrodniczka – najczęstszym powodem marnowania żywności jest przegapienie terminu przydatności do spożycia. Poza tym nie przygotowujemy listy zakupów, co oznacza, że nie planujemy posiłków z odpowiednim wyprzedzeniem, przez co robimy zbyt duże zakupy. Kolejne powody marnowania to zbyt duże porcje posiłków i niewłaściwe przechowywanie żywności. Często brakuje nam też pomysłów na wykorzystanie kupionych produktów.

Katarzyna Wągrowska, autorka książki Życie Zero Waste. Żyj bez śmieci i żyj lepiej przekonuje, że warto mrozić chleb w domu. – Kupujemy większe ilości chleba raz lub dwa razy w tygodniu, po czym jeden bochenek zostawiamy do bieżącego spożycia, a resztę mrozimy w całości. Dobrą praktyką jest też mrożenie mniejszych porcji chleba: jeśli pokroi się chleb na kromki i zapakuje się je w wielorazowe woreczki strunowe, można wyciągać z zamrażalnika tylko tyle pieczywa, ile jest nam w danym momencie potrzebne – pisze w swojej książce Wągrowska.

Jak tłumaczy Ewelina Szabelska, ekspert kampanii Chleb Dobry, aby chleb zachował dłużej świeżość i chrupkość rekomenduję przechowywanie go w chlebakach. Najlepiej, jeśli będą wykonane z naturalnego drewna, które przepuszcza powietrze. Takie pojemniki warto raz w tygodniu przecierać ściereczką nasączoną octem. Chleb wymaga również odpowiedniego poziomu wilgotności, w tym celu należy raz na 2/3 dni włożyć do chlebaka połówkę jabłka.

Innym sprawdzonym sposobem na przechowywanie pieczywa są lniane woreczki oraz papierowe torebki, które zazwyczaj dostajemy w piekarni. Te ostatnie, w odróżnieniu od toreb plastikowych, pozwalają nie tylko na dłużej zachować świeżość pieczywa, ale także nie sprzyjają szybkiemu pojawieniu się pleśni.

NASTĘPNA STRONA

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!