PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu

PARTNER SERWISU

Piekarnie Grochola Prawdziwy Chleb: Trzeba dbać o jakość pieczywa, żeby nie miało konserwantów oraz polepszaczy

Piekarnie Grochola Prawdziwy Chleb: Trzeba dbać o jakość pieczywa, żeby nie miało konserwantów oraz polepszaczy fot. materiały prasowe
0 0

Wśród planów noworocznych bezapelacyjnie królują te dotyczące zmiany stylu życia na zdrowszy. Wiele osób decyduje się na dietę, która często kojarzy się z eliminacją węglowodanów, a więc drastycznym ograniczeniem jedzenia pieczywa, które uchodzi za tuczące. Czy to naprawdę dobry pomysł?

Istotną kwestią jest wybór odpowiedniego rodzaju pieczywa. Informację tę potwierdzają dietetycy powołując się na popularną piramidę żywieniową. Zdradzają oni, że produkty zbożowe, a więc przede wszystkim chleb, powinny stanowić główne źródło energii w naszej diecie. Dodatkowo nie można zapominać, że ciemne pieczywo zawiera witaminy z grupy B oraz błonnik ułatwiający trawienie. 

Dodatkowo chleb pomaga regulować wchłanianie cukrów prostych, dzięki czemu chroni nas przed zachorowaniem na cukrzycę typu 2.

- Naturalny chleb na zakwasie, taki który jedli także nasi ojcowie i dziadkowie stanowi doskonałe źródło błonnika, który usprawnia pracę organizmu. Zjedzenie bułki czy kromki chleba bogatych w węglowodany na śniadanie zapewni energię na cały poranek. Oczywiście trzeba dbać o jakość pieczywa, żeby nie miało w sobie konserwantów oraz polepszaczy, które nie mają wartości odżywczych – zdradza Dariusz Grochola, właściciel sieci piekarni Grochola Prawdziwy Chleb.

Najważniejsze więc to nie eliminować węglowodanów z diety, ale spożywać je mądrze, głównie na śniadanie. Z perspektywy dietetyków jest to najważniejszy posiłek dnia, który ma nam zapewnić energię do działań oraz poczucie sytości na długi czas.

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!