PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu partner portalu

Pokazy wypieku chleba i bułek z najstarszych ekozbóż na Food Show 2018

Pokazy wypieku chleba i bułek z najstarszych ekozbóż na Food Show 2018 Czesław Meus, Polska Ekologia
0 0

Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych "Polska Ekologia" zostało wystawcą Food Show. Czesław Meus, Beata Pietrzyk i Mieczysław Babalski będą panelistami podczas wydarzenia. Dodatkowo Arleta Żynel i Marcin Piotrowski poprowadzą pokazy kulinarne z wykorzystaniem ekologicznych produktów: kaszy, makaronów, mąki, a Czesław Meus będzie wypiekał chleb i bułki z wykorzystaniem ekologicznych zbóż i mąk.

W ramach paneli Czesław Meus, Beata Pietrzyk przedstawią informacje o warunkach certyfikacji produkcji rolniczej i przetwórczej dla żywności ekologicznej oraz warunkach certyfikacji i nadzorze technologicznym w piekarniach konwencjonalnych a Mieczysław Babalski opowie o produkcji zbóż ekologicznych i aktywizacji upraw zbóż prastarych: samopszy, orkiszu, płaskurki.

Czesław Meus wystąpi z pokazem wypieku chleba i bułeczek z najstarszych zbóż ekologicznych z samopszy, płaskurki, orkiszu. Z kolei Marcin Piotrowski z Arletą Żynel zaprezentują pokaz deserów z ziarnami zbóż ekspandowanych oraz inne potrawy z surowców zbożowych.

Czesław Meus - twórca pieczywa chronionego znakiem towarowym Makrowit. Jeden z pierwszych członków stowarzyszenia Ekoland. Od 1987 roku był właścicielem piekarni która pierwsza w Polsce zaczęła produkcję pieczywa oraz wyrobów cukierniczych ze zbóż z pełnego przemiału. Zajmuje się propagowaniem wypieków chleba z najstarszych zbóż płaskurki, samopszy, orkiszu oraz zachęca piekarzy do produkcji pieczywa bio.

Arleta Żynel jest szefową kuchni, managerem, wykładowcą w Podlaskiej Akademii Kulinarnej, była właścicielką restauracji „Arsenał” i „Mistrz i Małgorzata”. Posiada dyplom mistrzowski kucharstwa oraz dyplom ukończenia szkolenia „Profesjonale Zarządzanie w Gastronomii” w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.W 2008 roku ukończyła szkolenie w Instytucie Paul Bocuse w Lyonie we Francji w ramach projektu wymiany doświadczeń „Festiwal Kuchni Francuskiej – podniesienie i certyfikacja umiejętności zawodowych kucharzy. Wraz z Michelem Labarrem przeszkoliła kucharzy sieci hoteli Ibis. Jest członkiem Polskiej Ekologii.

Od 1986 roku Aleksandra i Mieczysław Babalscy prowadzą 8-hektarowe gospodarstwo ekologiczne. „Oczkiem w głowie” Państwa Babalskich jest jednak Wytwórnia Makaronu BIO Babalscy, która od 1991 r., przetwarza produkty zbożowe pochodzące z upraw ekologicznych i produkuje makarony i mąki razowe, płatki zbożowe, otręby oraz kasze.  Początkowo produkcją makaronu trudniła się rodzina. W połowie lat 90–tych właściciele zaczęli zatrudniać kolejne osoby. Obecnie w wytwórni pracuje ok. 10 osób. W pierwszych latach firma przerabiała po kilka ton zbóż ekologicznych rocznie. Obecnie jest to już ok. 600 t rocznie. Wytwórnia posiada atest Ekoland-u od 1994 r.

Marcin Piotrowski - aktywny członek Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz członek Polish BBQ Kings, zawodowej grupy szefów kuchni reprezentującej Polskę na konkursach gastronomicznych. Jest autorem i współautorem 3 publikacji o tematyce kulinarnej. Od 7 lat jest nauczycielem technologii spożywczej w szkole gastronomicznej w Warszawie oraz sędzią na konkursach kulinarnych.  Od 4 lat prowadzi rodzinne gospodarstwo ekologiczne, w którym uprawia warzywa i zioła z całego świata.

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.