PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu partner portalu

Putka: Piekarze dzielą się na ciastowych, stołowych i piecowych

Putka: Piekarze dzielą się na ciastowych, stołowych i piecowych fot. materiały prasowe
0 0

4 maja swoje święto obchodzą piekarze. Piekarnie Putka opowiadają, jak wygląda ich codzienna praca.

W ciągu dnia w piekarni przygotowywane są składniki na chleb, wymagające czasu na obróbkę, np. niektóre typy ziaren, które należy namoczyć, a także zakwas i inne elementy wymagające dojrzenia. Piekarze pracujący przy wypieku chleba dzielą się na ciastowych, stołowych i piecowych. Praca ich wszystkich decyduje o ostatecznej jakości chleba. Wielu ekspertów wskazuje jednak na nieocenioną rolę ciastowego, bo to wytwór jego rąk stanowi punkt wyjścia do dalszej pracy innych piekarzy - mówi Stefan Putka, współwłaściciel firmy oraz Starszy Cechu Piekarzy w Warszawie.

Wypiek większości typów chleba pod marką Putka rusza około szóstej po południu. Piekarz ciastowy zaczyna wtedy planować produkcję na kolejny dzień, jej wielkość, typ chlebów.  To on również odpowiada za przygotowanie i jakość ciasta. Mieszając ciasto na chleb, pobiera składniki zgodnie z recepturą, kalibruje ich różne parametry, takie jak temperatura wody, mąki, powietrza w piekarni. Każde bowiem odchylenie nawet jednego z elementów może stanowić o jakości chleba.

W trakcie miesienia jednego ciasta, ciastowy przygotowuje zazwyczaj składniki na kolejne, równolegle nadzorując ciasto w miesiarce. Sprawdza strukturę ciasta i kontroluje jego temperaturę. Jeśli widzi nieprawidłowość, to w zależności od potrzeby wydłuża miesienie, modyfikuje temperaturę dla kolejnych ciast lub delikatnie koryguje recepturę, w szczególności w zakresie ilości wody.

 Po przygotowaniu ciasto jest odstawiane, aby mogło odpocząć. W zależności od rodzaju ciasta, czas ten może wynosić nawet 24 godziny. Gdy ciasto jest już ostatecznie gotowe do obróbki, ciastowy przekazuje je do piekarzy stołowych w celu podzielenia i przygotowania pod konkretne typy pieczywa.

W trakcie nocy, pomiędzy przygotowywaniem ciasta na różne rodzaje pieczywa, ciastowy kontroluje jak zachowuje się ono podczas obróbki, garowania i wypieku. Jeśli stwierdza, że coś przebiega nieprawidłowo, to koryguje parametry dla kolejnych ciast lub ewentualnie zleca modyfikację procesów piekarzom stołowym i piecowym, np. czasu, temperatury garowania lub wypieku czy wielkości naważki, czyli porcji ciasta gotowego do wypieczenia.

Praca ciastowego kończy się około pierwszej w nocy po wyczyszczeniu urządzeń i stanowiska pracy. Wypieczony chleb trafia na spedycję pomiędzy trzecią a czwartą rano, by już od szóstej rano klienci mogli go kupić w swojej piekarni. 

Nad ranem i w kolejnych, sukcesywnie wypiekane są kolejne partie chleba i dostarczane do piekarni nawet do czterech razy w ciągu dnia.

 

 

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.